https://www.npo.gov.ir/news/id/2505
رئیس سازمان ملی بهرهوری ایران امروز در مراسم پنجمین دوره «جایزه ملی تعالی و پیشرفت» ضمن ارائه گزارشی از عملکرد سازمان ملی بهرهوری ایران در سطح دستگاههای اجرایی، گفت: امروز این سازمان ملی موفق شده تکلیف ماده 5 قانون برنامه ششم توسعه را به پایان برساند و برای اولینبار، کشور در حوزه بهرهوری بهطور تفکیکشده در دستگاههای اجرایی، برنامه، شاخص و مسیر مشخص برای ادامه این حرکت دارد.
به گزارش روابطعمومی و بینالملل سازمان ملی بهرهوری، مهندس فاطمه پهلوانی افزود: با وجود اینکه از برنامه سوم توسعه، در مورد موضوع بهرهوری سخن گفته شده و شاخصگذاریها صورتگرفته اما متاسفانه این تکلیف قانونی با تاخیر در کشور به اجرا درآمده است؛ چراکه هیچوقت مشخص نشده دستگاههای بزرگ چگونه میتوانند به ارتقای بهرهوری دست یابند.
وی با بیان اینکه در کشور در دو سطح کلان اقتصادی و نظام اداری قانونگذاری وجود دارد، خاطرنشان کرد: قوانین و مقررات هر دو بخش این ماموریت بزرگ را پشتیبانی میکنند. بهعنوان مثال، برنامه جامع اصلاح نظام اداری مجموعه فعالیتهای نظام اداری را به سمت بهرهوری سوق میدهد.
پهلوانی افزود: یکی از عوامل مهم در مدیریت بخش عمومی، موضوع بهرهوری است. در واقع ساختار، فرآیند و رگولاتوری این بخش با اقتصاد دولتی مدیریت میشود و دستگاهها و نهادهای اجرایی متولی آن هستند؛ بنابراین حضور سازمان ملی بهرهوری ایران در دستگاههای مرتبط با نظام اداری باعث شد این دستگاهها برنامههای ارتقای بهرهوری بخشهای اقتصادی را که متولی آن هستند ارائه کنند.
رئیس سازمان ملی بهرهوری تاکید کرد: تا زمانی که دستگاههای اجرایی بهویژه آن دسته که متولی بخش هستند، توانمندی، مدیریت و راهبری بهرورانه بخش اقتصادی را نداشته باشند، نمیتوان در دستیابی به شاخصهای بهرهوری امیدوار بود.
پهلوانی در تشریح مفهوم حاکمیت بهرهوری گفت: در سالهای گذشته این مفهوم در سطح دولت توسعه یافته است و سازمان ملی بهرهوری ایران سعی کرده بستر جدیدی در دولت برای ارتقای بهرهوری در نظام اداری ایجاد کند.
وی با اشاره به نقاط ضعف حاکمیت بهرهوری تاکید کرد: برای رفع این مشکلات نیاز است که ساختار راهبری بهرهوری در دستگاهها تقویت شود. در واقع بهرهوری باید بهعنوان یک هدف و نگرش راهبردی برای مدیران تلقی شود. همچنین باید به موضوع بودجهریزی مبتنی بر عملکرد توجه شود.
به گفته وی، امروزه مفهوم PQI از مفاهیم مهم در دنیاست که سازمان بهرهوری آسیایی آن را توسعه داده و بسیاری از کشورهای عضو این سازمان از جمله پاکستان در حال پیادهسازی آن هستند. درواقع در نسل ششم بهرهوری در دنیا بر مفهوم مبتنی بر نوآوری تاکید میشود و نوآوری بهعنوان یک پیشران مهم برای ارتقای بهرهوری مطرح است.
وی با بیان اینکه رشد تولید ناخالص داخلی یک کشور از سه مولفه بهرهوری، اشتغال و سرمایه تشکیل شده است، گفت: اشتغال و سرمایه موضوع کیفی هستند و بهرهوری یکی از آن سه عامل مهم بهشمار میآید. این در حالی است که این مفهوم در سطح مدیران اقتصادی و اجرایی جا نیفتاده است.
مهندس پهلوانی با اشاره به اینکه نگاه منابعمحور در کشور حاکم است، گفت: متاسفانه مدیران برای اجرای برنامههای خود معتقدند ابتدا باید بودجه آن تامین شود.
به گفته رئیس سازمان ملی بهرهوری ایران، « در کشور ظرفیتهای اقتصادی بالایی وجود دارد و اگر از این ظرفیتها بهنحو احسن استفاده شود، توانایی بالایی در بحث اشتغال بهوجود خواهد آمد. اگر در سالهای گذشته اقدامات زیرساختی درستی صورت میگرفت، بهتر میتوانستیم شرایط تحریم را مدیریت کنیم و قطعا شاخصهای اقتصاد مقاومتی محقق میشد.»
وی با تشریح مجموعه اقدامهایی که منجر به بهرهوری میشوند، تاکید کرد: متاسفانه هنوز هم بر سر مفهوم بهرهوری ابهاماتی وجود دارد؛ برخی معتقدند مفهوم بهرهوری صرفا اقتصادی است و برخی هم میگویند بهرهوری مفهومی است برآمده از بهبود عوامل تولید. این در حالی است که سازمان بهرهوری تلاش کرده این مفهوم را جا بیندازد که بهرهوری از درون بنگاه، سازمان و... با فعالیتهای بهبود آغاز میشود و باید منتج به بهبود شاخصهای اقتصاد کلان شود. بنابراین چرخه بهرهوری مناسبترین و مهمترین ابزاری است که در راهنمای اجرایی ماده 5 قانون برنامه ششم توسعه در سال 97، به تمام دستگاههای اجرایی ابلاغ شد.
وی ادامه داد: از مجموع 32 دستگاهی که مکلف به اجرای این تکلیف قانونی بودند، سند ارتقای بهرهوری 20 دستگاه که 14 دستگاه اجرایی متولی بخش اقتصادی هستند، به هیئتوزیران تحویل داده شده است. امیدوارم این سازمان در دولت آینده هم، این مسیری که تا به امروز پیموده است را ادامه دهد.
من را از نظرات بعدی از طریق ایمیل آگاه بساز